Waarom u zou moeten overwegen om deze onderschatte vorm van anticonceptie te proberen

 
Anonim

door Bibi Deitz 3 jaar geleden

Foto: Getty Images / StyleCaster

Eerste dingen eerst: ik probeerde anticonceptiepillen toen ik jonger was, maar ze waren er gewoon niet voor mij. Ze lieten me uitbreken, aankomen en ongelofelijk humeurig worden - niet bepaald een goede ruil voor het vrij van baby's blijven. Het is een strijd voor veel vrouwen, maar het heeft voor mij een monumentale hormonale verandering teweeggebracht waarvan ik nog steeds niet overtuigd ben dat het zichzelf volledig heeft opgelost.

Dus geen pillen voor mij, bedankt.

Maar ik had duidelijk een soort BC nodig. Een aantal jaren geleden, toen ik in Santa Fe woonde, kwam ik een boek tegen in een winkel genaamd Herbs Etc. (Het zuidwesten is een andere wereld, jullie) die de ritmemethode introduceerde als een levensvatbare manier om zwangerschap op natuurlijke wijze te voorkomen, zonder een enkel hormoon.

Ik vertrouwde al acht jaar op de methode die is gericht op het controleren van je lichaam en periodieke onthouding, en nee, ik ben nooit zwanger geweest. Mijn ob-gyn zegt dat er ook geen reden is waarom ik onvruchtbaar zou moeten zijn.

Maar waarom zou u een methode kiezen die slechts een typisch slagingspercentage van 76 tot 88 procent heeft? Nou, die cijfers kijken naar typisch gebruik, om te beginnen. Als het door het boek wordt gedaan, neemt dat gat af tot een bereik van 0, 4 procent tot 5 procent, volgens Bedsider, een behoorlijk geweldige website over geboortebeperking die wordt beheerd door de nationale campagne om tiener en ongeplande zwangerschap te voorkomen. Maar dat is een grote als . Het vereist ijverig volgen van je hormonale cyclus en je lichaam echt, heel goed kennen (daarover later meer).

Tegenwoordig is de ritmemethode echter een proces en een levensstijl.

Ik vroeg seks- en relatie-expert Julie Jeske om me te helpen in de weinig begrepen wetenschap achter deze methode te duiken. De beste manier om erachter te komen wat goed voor je is, is door ze allemaal een kans te geven, waarbij je je in het algemeen op twee of drie methoden tegelijk kunt voorbereiden. Eén manier om te gaan, zegt ze, is om een ​​basale thermometer te gebruiken om elke ochtend voordat je uit bed komt temperatuur te meten, wat betekent dat je net hebt geovuleerd en daarom je meest vruchtbare dagen ingaat.

Maar het gaat niet alleen om de thermometer. "Het is het beste als je dit ook met een andere methode combineert: door de positie van je baarmoederhals te controleren of door je baarmoederhalsslijm te controleren, " zegt Jeske. Hoewel je temperatuur vlak na de ovulatie piekt (rond dag 8 van je cyclus), verandert het cervicaal slijm in de dagen voorafgaand aan de ovulatie, de dagen waarop je het meest vruchtbaar bent.

Dus hoe werkt dit allemaal in het voorkomen van zwangerschap? Jeske zegt dat er een beperkte tijd is dat een ei elke maand bevrucht kan worden. Simpel genoeg. Dus, een vrouw "kan haar cyclus volgen om te weten wanneer ze ovuleert en gebruikt die informatie om zwangerschap te voorkomen." Klinkt ook logisch. En op de dagen dat je weet dat je het meest vruchtbaar bent, moet je je onthouden van seks of een back-upmethode gebruiken, zoals een condoom.

Het klinkt misschien als overdreven, maar op de ritmemethode veranderde mijn leven, en het maakt het voor mij mogelijk om typische hormonale anticonceptiepillen of super invasieve en vaak neveneffect-zware opties zoals een niet-hormonaal spiraaltje te mijden.

Als je het soort meisje bent dat vaak vergeet om haar anticonceptiepil te nemen, in slaap valt met make-up, of niet goed is in het onthouden van dingen in het algemeen, dan is deze methode niets voor jou. "Mensen moeten ijverig zijn en hun lichaam echt kennen", waarschuwt Jeske. Maar als het bovenstaande u niet beschrijft, waarom zou u het dan niet proberen?