Waarom is het zo moeilijk voor de VS om Aziatisch-Amerikaanse Olympiërs als Amerikaan te zien?

 
Anonim

door Jason Pham 9 maanden geleden

Foto: Allison Kahler / STYLECASTER / Getty Images

Toen ik in de eerste klas zat, zat ik in kleermakerszit op de linoleumvloer van de cafetaria van mijn basisschool en zag Kristi Yamaguchi mijn klas spreken over haar klauwen. Ik had nog nooit Yamaguchi-skate gezien, maar ik wist precies wie ze was. Ze was een olympische kunstschaatser, een gouden medaillewinnaar en een van de weinige Aziatisch-Amerikaanse gezichten die ik zag in de media die opgroeiden. Ik zat daar in de ban van het idee dat iemand met een achternaam als "Yamaguchi", die amandelvormige ogen had zoals ik en een geelgetinte huid zoals mijn moeder, als een Amerikaanse held zou kunnen worden beschouwd.

Fast-forward 16 jaar, en ik kijk naar Chloe Kim die een gouden medaille wint in halfpipe snowboarden, Mirai Nagasu wordt de derde vrouw ooit die een drievoudige as landt op de Olympische Spelen, Nathan Chen voert een record brekende zes viervoudige sprongen uit, en 10 andere Aziatisch-Amerikanen strijden om Team USA. Hoewel 13 een druppel in de emmer is vergeleken met de 244 Amerikaanse atleten die dit jaar in PyeongChang strijden, is het nog steeds een recordaantal Aziatisch-Amerikanen op de Olympische Spelen en een prestatie die niet verloren gaat in een gemeenschap die nog steeds worstelt om gezien te worden als Amerikaans.

Foto: Getty Images

Aziatisch-Amerikanen worstelen nog steeds om als Amerikaan te worden gezien.

Ik groeide op in een Vietnamese gemeenschap in Noord-Californië, waar meer dan tachtig procent van mijn klasgenoten Aziatisch-Amerikaans was en uit immigrantenfamilies kwam. Ik was me erg bewust van ras en de druk om te assimileren. Van zodra ik me kan herinneren, was er op school een onuitgesproken regel die Amerikanisering met privileges gelijkstelde. Meer Amerikaans zijn bedoeld om populairder te zijn. En zo begon een subtiele wedstrijd wie de minste "fobby" was, een woord afgeleid van de jargon term FOB, een afkorting voor "vers van de boot." Wiens ouders waren het minst streng? Wiens gezin sprak het duidelijkste Engels? Wiens huis rook minder vissensaus en wierook? Wie was de eerste om een ​​blanke te dateren?

Al snel, voor mij, Amerikaans zijn vertaald naar wit zijn, een gevaarlijk territorium om binnen te zijn. Fobby was niet langer een speels woord dat gebruikt werd tussen mijn vrienden en mij, maar een term die ons verbannen uit onze Aziatische identiteit en dus de offers die onze ouders maakten toen ze naar de Verenigde Staten emigreerden. We waren zo bang om anders te worden dat we het onszelf hadden aangedaan.

Voor mij is Amerikaans zijn vertaald naar wit zijn, een gevaarlijk gebied.

Foto: Getty Images

Dit is de reden waarom de schrijver van New York Times Bari Weiss is Onlangs heeft ze een video geretourneerd van Mirai Nagasu die een drievoudige as heeft uitgevoerd met het onderschrift "Immigranten: Ze klaren het werk" zo dicht bij huis. Nagasu werd geboren en getogen in Californië en deed mee aan de Olympische Spelen in de Verenigde Staten, maar vermoedelijk vanwege haar naam en uiterlijk, nam Weiss aan dat Nagasu een immigrant was, iets wat haar blanke teamgenoten nooit zou zijn overkomen.

Zelfs Aziatisch-Amerikanen die zijn uitgedost in regalia van de Amerikaanse vlag worden niet gezien alsof ze hier vandaan komen.

Zoals model Chrissy Teigen, die half Thais is, uitlegde, bestendigt de tweet van Weiss het idee dat Aziatisch-Amerikanen buitenlanders in de Verenigde Staten zijn. Teigen merkte ook op dat de tweet van Weiss, die probeerde de 'Hamilton'-tekst' Immigranten: we kloten de klus te klaren ', gebruikte ze in plaats van wij, terwijl ze ook Nagasu nabootste. Hoewel er niets mis is met het zijn van een immigrant, is de veronderstelling van Weiss dat Nagasu niet Amerikaans geboren was, een grimmige herinnering dat zelfs Aziatisch-Amerikanen die strijden voor de Verenigde Staten tijdens de Olympische Spelen en zijn uitgedost in regalia van de Amerikaanse vlag niet ' Het is niet alsof ze van hier komen.

MEER: Snowboarder Chloe Kim's schoonheidstips voor gloeien bij koud weer

Foto: Getty Images

Dit is verre van de eerste keer dat een Aziatisch-Amerikaan op de Olympische Spelen wordt vergeleken. In 1998 publiceerde MSNBC een artikel met de kop "American Beats Out Kwan", nadat Tara Lipinski tijdens de Olympische Winterspelen van dat jaar goud won op het zilver van Michelle Kwan . Lipinski en Kwan waren beiden Amerikaans en strijden om de Verenigde Staten. MSNBC verontschuldigde zich snel, maar de fout liet een slechte smaak achter in de mond van Aziatisch-Amerikanen.

Deze keer is er een groter platform om racistische andermans redenen aan te voeren en mensen verantwoordelijk te houden.

Twintig jaar later wordt dezelfde fout gemaakt bij een andere Olympische Spelen, maar deze keer is er een groter platform om het uit te roepen en de overtreders verantwoordelijk te houden. Sinds de start van de Olympische Spelen is mijn Twitter-feed overspoeld met Aziatisch-Amerikaanse trots en hebben mensen geworteld voor 'iedereen Aziatisch-Amerikaans', wat bewijst dat het goede groter is dan het slechte. Naast het enthousiasmeren van Aziatisch-Amerikanen op andere Aziatisch-Amerikanen, was het bevredigend om te zien dat reguliere nieuwsuitgevers verhalen oppikken over Kim, Chen en andere Aziatisch-Amerikaanse atleten en getuige zijn van niet-Aziatische mensen die hen hun helden noemen en hen onder de duim halen de vleugel van Amerikaanse trots.

Foto: Getty Images

MEER: 6 gezondheids- en fitnesstips van Olympische atleten

Het is moeilijk te zeggen of het opgroeien van Chens, Kims of Yamaguchis het geïnternaliseerde gedrag dat ik op school doormaakte zou hebben beïnvloed. Maar ik weet wel dat de volgende generatie Aziatisch-Amerikanen een legioen van ongegeneerd Aziatische, maar van harte Amerikaanse, rolmodellen heeft om naar op te kijken. Ongeacht waar je bent geboren, of hoe kapot of duidelijk je Engels is, of dat je een Olympische atleet bent of de net geemigreerde ouder van een eerste generatie kind, we zijn allemaal op Team USA.