Maak een videotour door de ongelooflijk fotogenieke "Blue City" van Marokko

 
Anonim

door Jungles in Parijs 3 jaar geleden

Chefchaouen is geen stad aan het water, en toch lijkt het historische centrum een ​​oceaan van blues uit te stralen. Er is een traditie in deze Spaans-verbogen Marokkaanse stad om de omgeving blauw te schilderen - alles van muren en deuren tot kasseien en bloempotten.

De nu afwezige Joodse bevolking van de stad begon de praktijk honderden jaren geleden. Chefchaouen (of Chaouen, zoals het ook wordt genoemd) werd gesticht in 1471 en kort daarna arriveerde een golf van Joodse en islamitische vluchtelingen uit Andalusië, Spanje. Joden leefden samen met moslims in Chaouen tot 1760, toen de plaatselijke sultan hen opdroeg naar de medina te gaan. Joodse families die daar gebouwd zijn, in de Andalusische stijl, en naar alle waarschijnlijkheid begonnen met het toevoegen van indigo in de whitewash op dit moment om hun huizen te onderscheiden van groen geschilderde moslim degenen.

Maar Chaouen werd niet "De Blauwe Stad" tot de jaren 1920, toen het Joodse blauw effectief een trend werd. (Na eeuwen van gedwongen isolatie van het Westen kwam Chefchaouen onder Spaanse controle in 1927. Buitenlandse heerschappij in Marokko eindigde in 1956.)

Er is geen Joodse bevolking meer in Chaouen, of een definitieve reden om de oude wijk blauw te blijven schilderen. Een verklaring die soms wordt aangeboden, is dat de koele tinten de huizen beschermen tegen warmte. Anderen zeggen dat ze boze geesten of insecten afweren. Zeker tot op zekere hoogte draagt ​​de doordringende blauwwassing burgerlijke trots, een waardering van het behoren tot een plaats die generaties is getransformeerd door eindeloze variaties op een enkele kleur - een stadsdeel waarvan, op een heldere dag, de hemel weerspiegelt.

credits:
Regisseur: Oliver Hartman
Shooter: Clair Popkin en Oliver Hartman
Redacteur: Oliver Hartman

De focus op natuur + cultuur, Jungles in Parijs, vertelt opbouwende, inspirerende verhalen die de veelkleurige verscheidenheid van de wereld om ons heen vieren. We nemen een creatieve benadering van onze documentaire fotografie en filmmaken en brengen onze onderwerpen ook offline voor salons, vertoningen en andere live-evenementen.