Stop met het vertellen van Aziatische vrouwen die tot op heden

 
Anonim

door Annie Lim 3 weken geleden

Foto: John Lamparski / WireImage Michael Tran / FilmMagic Ricky Vigil M / GC-afbeeldingen Vera Anderson / WireImage. Warner Bros.-afbeeldingen. Ontwerp: Allison Kahler / STYLECASTER.

Als een Koreaans-Amerikaanse vrouw ben ik opgegroeid in de veronderstelling dat ik zou daten en uiteindelijk zou trouwen met een Aziatische man. Het moet al die Koreaanse drama's hebben bekeken die het hebben gedaan. Maar na verloop van tijd begon ik te beseffen dat er geen reden was om mezelf af te sluiten van zoveel potentiële partners, gewoon gebaseerd op hun ras. Wat voor mij belangrijker werd, was dat hij - wie hij ook mocht zijn - mijn kernwaarden deelde als het ging om leven en gezin.

Toch bleven de grenzen van die culturele verwachtingen mij volgen. En het maakte me boos. En ik was niet alleen. Ik zag het in de controverses die sterke, onafhankelijke Aziatische vrouwen teisterden, zoals Mindy Kaling, Jamie Chung, Constance Wu, Celeste Ng en Chloe Kim. Ze hebben allemaal een vorm van intimidatie ervaren die zich manifesteert in de vorm van een vraag: waarom ga je geen Aziatische mannen uit? Hun pesterijen zijn vaak mannen, en vaak mede Aziaten.

Netflix.

MEER: Hoe 'Crazy Rich Aziaten' me hielpen om mijn moeder beter te begrijpen

In augustus berichtte een man met de naam Joe Choi de Olympische snowboarder Chloe Kim op Instagram en noemde haar een 'verwende Koreaanse prostituee' wiens 'witte vriendje' het zich niet kon veroorloven haar mee te nemen naar een leuk restaurant. Jenny Han is ook geconfronteerd met verzet omdat ze twee blanke mannen als liefdesbelangen voor een half-Koreaanse vrouw in haar boek To All the Boys I Have Loved Before en haar filmaanpassing heeft gegoten. Toen bekend werd dat de ster van de film, Lana Condor, verkering had met een Cubaanse man met een lichte achtergrond, werd ze opgeschoten met opmerkingen als: "Natuurlijk is ze met een blanke."

Natalie Tran, een YouTuber wiens man blank is, heeft opmerkingen ontvangen waarin ze haar een 'blanke lievelingse' en 'blanke teef' noemt. Andere Aziatische beroemdheden, waaronder Constance Wu, Jamie Chung en Celeste Ng (die onlangs een essay schreef over de onderwerp voor The Cut), zijn ook onderhevig geweest aan vergelijkbare pesterijen.

Een vrouw zou niet verplicht moeten zijn om met iemand in het bijzonder te daten, noch moet hij worden beperkt in het dateren van een persoon die zij kiest.

Het zijn niet alleen mannen op het internet die het probleem bestendigen. Neem bijvoorbeeld East Meets East, een dating-app voor Aziaten, die zijn services adverteert met een video met de titel: "Waarom ze NOOIT een Aziatische vent heeft gedate!" De video bevat een Aziatische man die een Aziatische vrouw interviewt over waarom ze niet heeft gedateerde Aziatische mannen. Op een gegeven moment merkt hij op: "WTF. Heeft ze nooit met een Aziaat gedateerd? We moeten dat oplossen. "De implicatie? Dat de Aziatische vrouw gebroken is, en de enige oplossing is voor haar om een ​​Aziatische man te daten.

Het idee dat een Aziatische vrouw zou moeten 'dateren van haar eigen soort' zou als racistisch worden ervaren als het werd gesuggereerd door iemand van een ander ras. En toch blijven Aziatische mannen dergelijke claims bij Aziatische vrouwen werpen, alsof dat minder racistisch is. Het is niet. Het is ook ongelooflijk seksistisch: een vrouw zou niet verplicht moeten zijn om met iemand in het bijzonder te daten, noch moet ze worden beperkt in het dateren van een persoon die ze kiest.

Shaming van Aziatische vrouwen tot nu toe Aziatische mannen - of om te stoppen met witte mannen te daten - lost het probleem niet op.

Door de geschiedenis heen is er een trend geweest van kolonialisme en het aannemen van vrouwen door mannen als een teken van bezit, macht en autoriteit. Het lastigvallen van Aziatische vrouwen door Aziatische mannen is vol van deze thema's. In een recent interview met The Cut beschreef Lana Condor het als volgt: "Je bent onbewust racistisch en blijft ons in een doos stoppen waar we niet in hoeven te zijn, " zei ze. "Het is beledigend voor mij - je blijft tribalisme promoten."

En ja, er is waarheid over het idee dat Aziatische mannen in de popcultuur zijn verstoken in vergelijking met blanke mannen. Maar het beschamen van Aziatische vrouwen om ze te daten - of om met witte mannen te stoppen - lost dat probleem niet op. "Het probleem hier is niet 'geïnternaliseerd racisme'. Het gaat hier om mannen die denken dat ze vrouwen in de hand kunnen houden, met name vrouwen met een eigen etniciteit. Het is een vrouwenhaat die zich verschuilt achter het masker van antiracisme. En het is bullshit, "schreef Celeste Ng op Twitter.

Vrouwen bestaan ​​niet om aan uw behoefte aan validatie te voldoen.

Natalie Tran kreeg zoveel kritiek voor haar blanke echtgenoot dat ze een documentaire creëerde, getiteld White Male Asian Female, op haar normaal humorzware YouTube-kanaal, CommunityChannel. In de video legt de Aziatische pick-up artiest JT Tran uit dat Aziatische jongens vaak ontzet opgroeien en te horen krijgen dat ze niet zo wenselijk zijn als blanke mannen, wat misschien de reden is waarom ze hun stem verheffen. Maar is Aziatische vrouwen online lastig vallen en eist hun romantische genegenheid het antwoord? Natuurlijk niet. Er is een aanspraak en bezitsdrang inherent aan die verklaring die neerkomt op: "Jij was de onze om mee te beginnen." Hier is wat nieuws: we waren nooit de jouwe. We zijn geen items die we moeten bezitten. Je mannelijkheid wordt niet gekwantificeerd door hoeveel vrouwen je verlangen. Vrouwen bestaan ​​niet om aan uw behoefte aan validatie te voldoen.

MEER: Hoe 'Crazy Rich Aziaten' hoogtepunten Hollywood's etnische casting probleem

Hoe zit het met de situatie waarin de op rassen gebaseerde datumbeperking zelfopgelegd is? Er zijn enkele Aziatische vrouwen die het feit zien dat ze nooit een Aziatische man hebben gedate als een punt van trots - en dat is even ruimdenkend. Wat misschien de reden is waarom Constance Wu een regel verwijderde van Crazy Rich Aziaten waarin haar personage verwijst naar haar datingbeleid "No Aziaten". Het gebruik van ras als het belangrijkste criterium om te bepalen of een persoon een geschikte partner is, heeft een fatale tekortkoming - of je het nu aan jezelf oplegt of iemand anders het probeert op te dringen.

Richt je op het opvoeden van deze mannen in plaats van vrouwen neer te halen.

Het goede nieuws is dat de vertegenwoordiging van Aziaten in de reguliere media verbetert. Er is een groeiende groep Aziatische mannen, waaronder John Cho, Simu Liu, Kumail Nanjiani en Manny Jacinto, die deze stereotypen actief veranderen en verschillende rollen spelen die aantonen dat Aziatische mannen hun eigen charmes hebben. De voortgang kan traag zijn, maar het is niettemin vooruitgang. Andere manieren waarop Aziatische mannen kunnen helpen, zijn door zelf de representatie te verbeteren, zoals deze mannen, of op zijn minst aanmoediging te tonen aan degenen die het doen. Richt je op het opvoeden van deze mannen in plaats van vrouwen neer te halen.

Netflix.

Zou ik een Aziatische man daten? Ja, maar niet omdat het verplicht is voor mij als Aziatische vrouw. Woord op de goede manier: de mannen die vrouwen eigenlijk willen daten, zijn niet degenen die druk bezig zijn online te klagen, proberen hun liefdesleven onder controle te houden, bedreigen en hen niet respecteren. Shaming van Aziatische vrouwen om ze te daten, zal Aziatische mannen geen betere kans geven om te schitteren. Maar het erkennen en respecteren van de onafhankelijke vrije wil van alle Aziatische vrouwen zou dat kunnen.