PSA: Je jeans in de vriezer leggen is een complete tijdverspilling

 
Anonim

door Cristina Velocci 3 jaar geleden

ImaxTree

Vraag elke denimpurist hoe vaak hij zijn spijkerbroek wast, en ze zullen je waarschijnlijk nooit vertellen dat het proces een destructieve kwade kracht is die hun perfect kapotte denim vervormt. Ze zullen ook met trots opmerken dat ze een zachter alternatief hebben gevonden: hun spijkerbroek in de vriezer zetten om alle geur-veroorzakende bacteriën die aan hun broek hangen te doden.

Het is iets dat is gepropageerd door talloze modetijdschriften en sites (inclusief het onze) en sommige denim-merken zijn nu zelfs zover gegaan dat ze een spijkerbroek aanbieden die niet is gewassen. Hel, zelfs Levi Strauss - het bedrijf dat synoniem staat voor Amerikaans denim - adviseerde dat we allemaal de wasdag moesten overslaan en onze spijkerbroek naast de bevroren broccoli moesten steken. Maar ik ben hier om je te vertellen dat het allemaal één grote vieze, walgelijke leugen is, en je zou waarschijnlijk deze onzin onmiddellijk moeten stoppen.

"Je jeans wassen is nooit zo douchen vanaf de taille, " verklaart Mary Johnson, een belangrijke wetenschapper voor de textielverzorging voor Tide en Downy. "Ons lichaam produceert gronden die op onze kleding worden overgebracht en geurtjes veroorzaken die zich in de loop van de tijd opbouwen. Dit geldt vooral voor jeans, omdat de lichaamsdelen die ze bedekken, veel huid omvatten, en onze excretie en reproductieve systemen. "

Die "bodem" waarnaar ze subtiel verwijst, omvat zout, zweet, vet, huidcellen en schilfers - allemaal scheiden we dagelijks enkele grammen uit (zie hieronder voor een verontrustend beeld), en geen daarvan verdwijnt magisch uit de stof bij blootstelling aan temperaturen onder nul. "Bevriezing zal niets doen om de dode huid, talg en andere lichaamsbodems zoals urine, uitwerpselen, sperma en vaginale afscheidingen te verwijderen", bevestigt Johnson. "Deze moeten worden afgespoeld met een diepreinigend afwasmiddel."

Een visuele weergave van de 10 gram zout, 1 liter zweet, 40 gram vet en talg en 10 gram huidcellen en schilfers die u dagelijks uitscheidt. Wil je die vieze dingen in je spijkerbroek?

Toegegeven, de mensen bij P & G hebben veel motivatie om je bang te maken om je spijkerbroek te wassen op de reguliere (ze verkopen tenslotte wasproducten), maar er is legitieme wetenschap achter. "De vriezer zal geen geur veroorzakende bacteriën doden, " zegt Johnson. "In feite zal het hen gewoon in slaapstand brengen totdat het weer warm is. In het laboratorium bewaren we micro-organismen door ze te bevriezen. "Als je eenmaal je spijkerbroek uit de vriezer hebt gehaald en ze hebt laten ontdooien, zal elke bacterie die slapend was gewoon regenereren.

Denk ook terug aan de laatste keer dat je een paar zwarte skinnies droeg - je hebt waarschijnlijk gemerkt dat de binnenpoten bedekt waren met kleine witte vlokken. Dat zouden dode huidcellen zijn, en ze gaan niet weg gewoon omdat je de stof die ze voortzetten in je Sub-Zero vasthoudt.

Dus als je je spijkerbroek gaat wassen - en ik denk dat we hier hebben vastgesteld dat je het absoluut nodig hebt als je het helemaal om hygiëne geeft - kun je dat doen op een manier die je denim niet kapot maakt. Zorg er eerst voor dat je koud water gebruikt, want "dit helpt de denim-afwerking te behouden en ongewenste krimp te minimaliseren", zegt Johnson. Om de pasvorm en vorm van de broek te behouden, slaat u de droger over en legt u ze plat neer om te drogen.

Johnson beveelt aan om je jeans elke drie dagen te wassen om ophoping van geurtjes te voorkomen, maar als je te veel hebt gezweet (bijvoorbeeld op een hete zomerdag), kun je dit overwegen. Hoewel je de frequentie helemaal zelf bepaalt, is het belangrijkste dat je het echt doet - en dat het enige huishoudelijke apparaat dat je gebruikt om je jeans schoon te maken een wasmachine is en geen vriezer.