Hoe uw haargezondheid verandert in uw 20s, 30s, 40s en 50s

 
Anonim

door Katie Smith 3 weken geleden

Foto: Westend61 / Getty Images. Ontwerp: Mike Commins / STYLECASTER.

Naarmate vrouwen ouder worden, beginnen onze lichamen te veranderen, en ons haar is daarop geen uitzondering. Veel vrouwen merken verschillen in hun haar in de loop van de jaren, variërend van veranderingen in textuur tot kleur en dikte. Maar wat is een normaal onderdeel van ouder worden en wat is het signaal van iets ernstigers? We spraken met een aantal haarverzorgingsspecialisten om erachter te komen waarom deze veranderingen zich voordoen en wat we kunnen doen om onze haargezondheid door de decennia te verbeteren.

Haaruitval

Aangezien haarverlies de meest alarmerende verandering is die je tijdens het ouder worden opmerkt, gaan we daar beginnen. Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat je niet de enige bent die een verandering in je haar opmerkt. Angelo David Pisacreta, eigenaar van Angelo David Salon in New York City en dunner wordende haarspecialist, heeft duizenden mannen en vrouwen ontmoet die last hebben gehad van haaruitval en vertelt SheKnows dat ongeveer de helft van de vrouwen op 50-jarige leeftijd last heeft van haarverlies.

MEER: je haar beschermen terwijl je slaapt is vrij belangrijk - hier is hoe

Maar hoeveel haar is te veel om te verliezen? Dr. Dominic Burg, hoofdwetenschapper bij évolis, herinnert ons eraan dat het 100% is om 100 haartjes per dag te verliezen, maar als de groeiperiode te kort wordt en het haar te snel uitvalt, kun je beginnen met het opmerken van overmatige uitscheiding. Andere waarschuwingssignalen van dunner wordend haar volgens Burg zijn een verbredend deel, een paardenstaart die merkbaar dunner aanvoelt of extra haar in je haarborstel.

Sommige vrouwen merken dat ze het haar niet over een bepaalde lengte kunnen laten groeien - meestal de schouders, vertelt Burg aan SheKnows. Als dit het geval is, betekent dit dat je midden in een korte groeifase bent, wat betekent dat je haarzakjes niet op volle kracht werken, zegt hij.

Waarom je haar verandert naarmate je ouder wordt

Dus een beetje haarverlies is normaal, maar waarom gebeurt het - samen met de weefselveranderingen in ons haar - in de eerste plaats? Volgens Pisacreta kunnen deze veranderingen genetisch zijn, maar je eetpatroon, levensstijl en hoe je je haar behandelt, zijn ook factoren. In dezelfde lijn legt Burg uit dat veranderingen in hormoonspiegels een grote rol spelen, met zwangerschap, anticonceptiemedicatie en de menopauze die mogelijk uw haarcyclus beïnvloeden.

Als je merkt dat je vaak van dieet verandert, zegt Burg dat dit een andere reden kan zijn voor veranderingen in je haar. Om het gezondste haar mogelijk te maken, zegt hij ervoor te zorgen dat je voldoende B-vitamines en biotine, zink, ijzer en vitamine E eet.

En natuurlijk kan stress uw haargezondheid en -kwaliteit beïnvloeden. Burg legt uit dat extreme stress of ziekte je lichaam kan dwingen de haargroei te vertragen om de functie van je andere organen te bevorderen.

Haar tegen het decennium

Dit is wat u van uw haar kunt verwachten als u ouder wordt:

20s

Haar zal in het begin van de jaren twintig op zijn best zijn, zegt Burg, omdat "haarschachten dik zijn en de nagelriemen strak zitten." Vrouwen kunnen veranderingen zien als ze gestresst zijn, extreem diëten hebben of contraceptie gebruiken.

30s

Veel vrouwen beginnen in de dertig met een gezin en zwangerschap, bevalling en borstvoeding veranderen de hormonen in het lichaam, zegt Burg, die de haarcyclus diepgaand kan beïnvloeden, wat leidt tot buitensporige uitscheiding en dunner worden van haar.

"Zwangerschap heeft ook invloed op de olie-klieren die het haar smeren en hydrateren, waarbij het haar tijdens de zwangerschap mooier en mooier wordt, gevolgd door een grote verandering na de bevalling, waarbij het haar saaier en brozer wordt", voegt hij eraan toe.

40s

Veel vrouwen vinden zichzelf beroepsmatig en persoonlijk druk in de veertig, omdat familie en carrière strijden om tijd, constateert Burg. Dientengevolge voelen velen meer stress en zorgen ze niet voor zichzelf, wat op hun beurt hun haar aantast.

Haarschachten worden ook brozer en vatbaarder voor breuken in je 40s, zegt Burg. Veel vrouwen in de 40 kleuren hun haar regelmatig, wat het haar verder kan beschadigen en verzwakken, voegt hij eraan toe.

MEER: De 11 beste producten voor haarverlies

'50

Veel vrouwen beginnen de menopauze in hun jaren '50, wat leidt tot een kortere haarcyclus, zegt Burg. Sommige mensen zijn op dit punt helemaal grijs en Burg legt uit dat hun haar brozer is omdat de melanocyten van een persoon verdwenen zijn.

60s

Inmiddels is de menopauze meestal voltooid, zegt Burg, en dat betekent dat veel vrouwen een daling in oestrogeen en een stijging van testosteron zullen zien. "Testosteron kan de follikels van vrouwen op dezelfde manier beïnvloeden als bij sommige mannen, " voegt hij eraan toe en merkt op dat het haar van vrouwen vanaf de jaren zestig zelfs nog brozer wordt. Daarom kiezen zo veel mensen voor kortere kapsels.

Hoe het haar gezond te houden

Gezien hoe stress een rol kan spelen in onze haargroei, zegt Pisacreta dat we moeten doen wat we kunnen om onze stressniveaus laag te houden. Wat betreft de verzorging van je haar, raadt hij aan het alleen elke drie tot vier dagen te wassen, omdat het overmatig wassen van je haar van natuurlijke oliën het kan verwijderen en het haarverlies kan vergroten.

Oefening verhoogt je metabolisme, en Burg zegt dat het ook kan helpen bij de haargroei. Hij raadt ook aan harde chemische behandelingen te vermijden, en als u weefsels of extensions draagt, moet u ervoor zorgen dat ze niet te zwaar zijn, omdat ze kunnen leiden tot de dood van de haarfollikel.

De kans is groot dat het haar verandert terwijl je ouderdom volledig normaal is en net als de meeste andere aspecten van onze gezondheid, is goed eten, sporten en stress houden de beste keuze.

Oorspronkelijk gepost op SheKnows.