De gezondheidsgerelateerde redenen waarom vrouwen gezichtshaar kunnen verspreiden

 
Anonim

door Elizabeth Yuko 2 weken geleden

Foto: Youngoldman / Getty Images. Ontwerp: Ashley Britton / SheKnows.

De eerste dingen eerst: gezichtshaargroei bij vrouwen is meestal geen reden om je zorgen over te maken, dus als je een beetje fuzz boven je lip of op je kin hebt, maak je geen zorgen - dit is voor veel mensen volkomen normaal. Maar wat als je gezichtsbeharing hebt die plotseling verscheen waar je geen haar had, of die dikker of sneller groeit dan normaal? Er zijn enkele gezondheidsgerelateerde redenen waarom je nieuwe gezichtshaar ontspruit, en deze zijn goed om te weten.

Hoewel de meeste vrouwen op zijn minst een beetje gezichtshaar hebben, is het meestal heel fijn en licht van kleur. Soms kan het donkerder en grover worden, maar dit is niet noodzakelijkerwijs een aanwijzing voor gezondheidsproblemen. De Mayo Clinic merkt op dat de hoeveelheid gezichts- en lichaamshaar die je hebt vaak neigt naar genetische factoren en dat er een breed scala aan normale haargroei, kleur en lichamelijke verdeling is op basis van de familiale eigenschappen van een vrouw. Volgens Healthline wordt overmatige haargroei op het lichaam en de gezichten van vrouwen echter hirsutisme genoemd.

MEER: 5 Lichamelijke bijwerkingen die kunnen optreden tijdens de ovulatie

Dr. Darria Long Gillespie, Harvard en Yale-opgeleide ER-arts en auteur van Mom Hacks, legt uit dat wanneer vrouwen hirsutisme hebben, hun haargroei lijkt op wat je normaal gesproken bij mannen zou zien, en het kan gebeuren wanneer een hoge hoeveelheid mannelijke hormonen -Zoals androgenen en testosteron-zijn aanwezig in het lichaam van een vrouw. Gillespie legt verder uit dat hirsutisme ongeveer 5 tot 10 procent van de volwassen premenopauzale vrouwen treft.

Verschillende hormonale factoren kunnen een rol spelen als het gaat om de haargroei in het gezicht, legt dr. Adeeti Gupta, oprichter van Walk In GYN Care, uit. In het bijzonder kan overmatig gezichtshaar worden veroorzaakt door een onbalans in oestrogeen en testosteron - een van de meest voorkomende is polycysteus ovariumsyndroom.

Gupta beveelt aan naast het opmerken van nieuwe gezichts- of lichaamshaargroei, ook op zoek te zijn naar andere symptomen, zoals plotselinge gewichtstoename, acne, onregelmatige menstruatie of zelfs mannelijke kaalheid, en bespreek deze problemen met uw arts. Gillespie legt ook uit dat terwijl hirsutisme een geïsoleerde aandoening kan zijn die minimale therapie vereist - als die er is - het is meestal een teken van onevenwichtige hormoonspiegels.

Het is vermeldenswaard dat terwijl de haargroei in het gezicht een reden tot bezorgdheid kan zijn, het belangrijk is om niet in paniek te raken als u veranderingen opmerkt. Dr. Donnica Moore, een arts, president van Sapphire Women's Health Group en gastheer van de podcast In The Ladies 'Room met Dr. Donnica, legt uit dat de oorzaken van hirsutisme elke gezondheidstoestand zijn die een overmaat aan androgenen veroorzaakt. "Dit zijn de zogenaamde mannelijke hormonen, maar vrouwen maken ze ook", voegt ze eraan toe.

MEER: 6 ongelooflijke vrouwen die uitkijken voor dit verkiezingsseizoen

Volgens Moore kunnen andere mogelijke oorzaken van nieuw uitgegroeide gezichtsbeharing bij vrouwen het Cushing-syndroom, aangeboren bijnierhyperplasie, bepaalde tumoren en zelfs sommige medicijnen zijn. En terwijl het gemakkelijk is om op de paniekknop te drukken als je wat nieuwe kinharen ziet, legt Moore uit dat het het beste is om kalm te blijven en met je arts te praten over de mogelijke onderliggende oorzaak.

Wanneer je een arts ziet, zullen ze een gezondheidsinname doen om je menstruatiecyclus bij te houden en te kijken naar mogelijke triggers van de nieuwe haargroei, zoals PCOS, volgens Medical News Today. Als er geen onderliggende hormonale onevenwichtigheden aanwezig zijn, is uw hirsutisme hoogstwaarschijnlijk genetisch. Maar als plotselinge menstruele onregelmatigheden gepaard gaan met nieuwe hirsutisme, kan uw arts testen op meer ernstige aandoeningen, zoals tumoren van de eierstokken, hypofyse of bijnieren.

En hoewel er een breed scala is van wat als 'normaal' wordt beschouwd als het gaat om de haargroei in het gezicht bij vrouwen, als u veranderingen in uw menstruatiecyclus of andere nieuwe symptomen opmerkt, moet u uw arts raadplegen om eventuele mogelijke onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten. in geval dat.

Oorspronkelijk gepost op SheKnows.