Haute Couture: wat het betekent, wie het koopt, en hoeveel het eigenlijk kost

 
Anonim

door StyleCaster 3 jaar geleden

Giambattista Valli haute couture (Foto's: Imaxtree)

Toen Jennifer Lawrence onlangs op het rode laken van Golden Globes liep en haar vroeg wat ze droeg, antwoordde ze: "Christian Dior Haute Couture - ik weet niet wat het betekent, maar ik moest het zeggen."

Het was zeker een zeldzaam spontane rode lopermoment, maar iets vertelt ons dat veel mensen eigenlijk niet weten wat de Franse uitdrukking betekent. Met de coutureshows van de herfst 2015-2016 in Parijs hebben we besloten om op te splitsen wat haute couture eigenlijk is en waar het allemaal om draait.

De geschiedenis

Haute couture, wat letterlijk veel naaien betekent, is terug te voeren tot het hof van Louis XVI en Marie Antoinette, maar het was niet geformaliseerd in Frankrijk totdat de in Engeland geboren ontwerper Charles Worth op het toneel verscheen en in 1858 zijn atelier in Parijs opende.

Het was de moeite waard om de Chambre Syndicale de la Couture Parisienne op te richten om het ambacht van de haute couture te reguleren.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een poging om haute couture naar Berlijn te brengen, waarop de toenmalige president van de Chambre Syndicale, Lucien Lelong, verklaarde: "Het is in Parijs of nergens."

Haute couture ging door tijdens de oorlog. Toen stoffenrantsoenen van kracht werden, begonnen couturiers presentaties te geven aan poppen, de derde van de grootte van vrouwen, om de kosten te drukken.

Haute couture werd het forum in de 20e eeuw waar de meest begaafde ontwerpers hun vak lieten zien - Paul Poiret, Coco Chanel en Cristobal Balenciaga onder anderen. Couture werd synoniem voor volledig handgemaakte kledingstukken, gemaakt van de allerbeste materialen en gemaakt door de meest getalenteerde vakmensen. Kleding wordt aan de vorm van een individuele klant aangepast en vervolgens naar workshops gestuurd om te worden geborduurd, gepareld en gevederd. Er worden nooit meer dan tien voorbeelden van een bepaald ontwerp gemaakt.

Tien jaar geleden kocht Chanel zes van de meest gerespecteerde couturelateliers ter wereld, waaronder Lesage (meesterborduursters), Lemarie (specialist in veren), Massaro (schoenmakers), Goossens (goudsmeden), Desrues (kostuumjuwelen), Maison Michel (milliners) ), en Guillet (maker van stoffenbloemen), om ervoor te zorgen dat het ambacht van haute couture in het moderne tijdperk kon doorgaan.

Elie Saab haute couture

De ontwerpers

Er zijn 30 modeontwerpers op de officiële Chambre Syndicale de la Haute Couture-kalender voor het najaar 2015-2016, inclusief couture-muzikanten zoals Christian Dior en Chanel en nieuwere namen als en Giambattista Valli. Terwijl velen de dood van haute couture al enige tijd voorspellen, hebben ontwerpers zoals Elie Saab en Zuhair Murad nieuw leven ingeblazen in de couturewereld en een nieuwe klant.

Modemerken zoals Dolce & Gabbana en Gucci hebben in de afgelopen jaren ook haute couture-collecties onthuld, hoewel ze geen lid zijn van de Chambre Syndicale.

Hoe veel kost het

Haute couture-jurken kunnen meer dan 800 uur aan produceren, dus het spreekt voor zich dat het kopen van haute couture niet goedkoop is. Daywear kan beginnen bij $ 10.000, terwijl een zwaar geborduurde en ingewikkelde jurk enkele honderdduizenden dollars kan kosten. De Scott Henshall met diamanten bezette jurk gedragen door Samantha Mumba tot de première van Spiderman II 2004 was geprijsd op ongeveer $ 9 miljoen, dus de hemel is echt de limiet.

Ondanks deze verbluffende prijzen verdienen de meeste modehuizen niet echt geld van haute couture en gebruiken ze het als een marketingmiddel om alles te verkopen, van parfum tot lippenstift, aan de gemiddelde consument.

Wie koopt het

In de jaren vijftig waren dames als Babe Paley, Marella Agnelli en Grace Kelly couture-klanten. In de jaren 70 en 80 waren Nan Kempner, Lynn Wyatt en Dodie Rosekrans de vrouwen van de couture-affiche. Tijdens de jaren 1990 waren Koeweitse socialite Mouna al-Ayoub en de Houstonese socialite Suzanne Saperstein vocaal over hun liefde voor haute couture. Vanity Fair zei over Saperstein dat ze "waarschijnlijk 's werelds grootste consument van haute couture is."

De haute couture-klant van tegenwoordig is waarschijnlijk het Midden-Oosten, China of Rusland. Bruno Pavlovsky, president van de mode bij Chanel, vertelde Women's Wear Daily in 2010: "We hebben nieuwe klanten uit Europa en het Midden-Oosten" en merkten op dat hij de afgelopen jaren de activiteiten van haute couture met 20 tot 30 procent heeft zien toenemen. Naar schatting zijn er niet meer dan 4000 haute couture-klanten in de wereld.

Chanel haute couture

Het rode lopereffect

Haute couture kwam in het publieke bewustzijn vanwege de rode loper. Nicole Kidman liep de Oscars in 1997 in een pauw groene Christian Dior Haute Couture-jurk (en zou naar verluidt $ 2 miljoen hebben betaald). Nu is het de rigueur voor sterren om haute couture te dragen bij grote rode loperevenementen. Tijdens de recente Golden Globes was Lawrence niet de enige ster die haute couture droeg - Anne Hathway droeg Chanel Haute Couture net als model Barbara Palvin.

Het is vanwege dit fenomeen dat mensen die vaak iets bijzonders of duurs dragen, er vaak naar verwijzen als couture.