Een Orange Vanilla Budino Pudding Recept om indruk te maken op uw gasten

 
Anonim

door Valentina Solfrini van Hortus Cuisine 2 jaar geleden

Hortus Cuisine

Het rijtuig dat binnenkort op reis zou gaan door de Aziatische woestijn, de Kaukasische bergen en helemaal naar Europa, laadde zijn laatste goederen. Specerijen, thee, zijde en nieuwe zaden: die koude, schijnbaar eindeloze tochten zouden hun vruchten hebben afgelegd, want die kostbare overvloed aan koopwaar zou als een luxueus wonder verkocht worden aan westerlingen die amper kennis hadden gemaakt met vorken.

Ik stelde me voor dat deze rijtuigen na maanden op een bittere, stoffige weg naar de haven van Venetië zouden landen om de glorie te ontvangen die ze uiteindelijk verdienden. Hun eindbestemming lag nog steeds op een paar kilometer afstand: Villa Pisani, in de stad Stra, net buiten Venetië, waar een van de machtigste families van de 1700, handelaars van citrusvruchten, op hun bezorgers wachtte.

Hortus Cuisine

Terwijl je de enorme tuin binnenstapt en door de majestueuze portieken naar de ingang van de villa's gaat, verwelkom je een rij marmeren beelden in de koninklijke hoogheid van de plaats. Aan de andere kant van de villa kijkt een kleiner (maar nog steeds massaal) gebouw terug naar je door het meer in het midden: de orangerie.

In een tijd dat citrusvruchten zo kostbaar waren dat alleen de echt nobele families zich konden veroorloven om er een te kopen, kun je je voorstellen wat een hoge status die een orangerie bezat - een tuin vol met citrusbomen - ze verleende.

Hortus Cuisine

Binnen beschikt de villa over alle histrionische flair van de Venetiaanse 1700-mode, de muren bezaaid met kunst en schilderijen van prominente Venetiaanse kunstenaars. Maar hints naar dat partnerschap met Azië maken consistente verschijningen in het hele gebouw: de muren zijn geschilderd in bloemetjespatronen in Chinese stijl, er zijn veel zijden, zelfs sommige meubels herinneren aan de band met het Verre Oosten.

Hortus Cuisine

De kamers - 168 in totaal - zijn naar hun gebruik benoemd: er waren kamers voor muziek, alleen kamers voor vrouwen, goklokalen en feestzalen, en een van de eerste, juweelachtige badkamers die het Westen kende.

Terwijl ik door elk van de verlaten eilanden en ruimtes van een van de meest verbluffende gebouwen die ik ooit had gezien liep, stelde ik me alle scènes voor die zich daar hadden kunnen voordoen: mensen die verliefd werden, mensen die tegen elkaar tekeer gingen, mensen die elkaar ontmoetten geheim en het doorgeven van geheime boodschappen van de ene hand naar de andere. Iemand met een half ons verbeeldingskracht kan uit zo'n plek komen met voldoende materiaal om op zijn minst een heel boek te schrijven.

Hortus Cuisine

Maar ik, als persoon die ik ben, heb ook gedacht dat hun lunches, hun diners en hun bedienden in de keuken voedsel klaarmaken dat de bevolking zich niet eens kon voorstellen, met die exotische ingrediënten van de andere kant van de wereld. Ik stelde me feesten, banketten, fruittorens en desserts voor.

Hortus Cuisine

Ik had een goed idee van welk recept ik had kunnen maken, geïnspireerd door de grootsheid van deze plek. Toch ontbrak er nog een element voor het perfecte resultaat.

Hortus Cuisine

Toen ik thuiskwam, bezocht ik mijn favoriete thee- en specerijenwinkel. Toen ze me zag, produceerde de eigenaar een pot onder de vele gevuld met kleurrijke paprika's. "Laat me je mijn nieuwste product proberen, " zei ze, haar ogen gloeiden toen ze de pot opende.

Het was wilde Szechuan-peper, helemaal uit Tibet. Op het moment dat ik deze wilde peper rook, wist ik dat de citroenachtige geur in het zoete, op sinaasappels gebaseerde recept zou zijn dat ik had gedroomd in de zalen van die villa.

Hortus Cuisine

Dus ging ik op een denkbeeldige reis om de trappen van dat rijtuig uit de 18e eeuw te vinden. Vanuit het land van herkomst, Tibet, heb ik alle smaken getraceerd die kunnen worden aangetroffen op de reis naar het westen: de zoete bloedsinaasappelen en bittere amandelen die hun oorsprong hebben in Azië, en door naar het Kaukasische gebied, waar kefir het leven heeft gezien voor de eerste keer.

Dan zouden de warme specerijen en de geurende oranje en roze wateren van het Midden-Oosten hun intrede doen en helemaal naar Sicilië gaan, waar de reis rond zou komen en bloedsinaasappelen en amandelen een eigen geboorteplaats zouden vinden.

Hortus Cuisine

Het resultaat is een verfrissende, panna cotta-achtige "budino", een Italiaans dessert dat erg op pudding lijkt, maar niet helemaal. In tegenstelling tot panna cotta, die gekookt is en volledig is gebaseerd op slagroom, kan een "budino" een koud preparaat zijn dat is gemaakt in een panna-cotta-achtige consistentie door gelatine te gebruiken. Zoals altijd gebruik ik agar-agar als mijn geleermiddel naar keuze.

Hortus Cuisine

Omdat ik met Riccardo aan een suikervrij project werk, heb ik besloten om geen extra suiker te gebruiken, en ik hou er op deze manier van. Maar als je meer van een traditioneel dessert wilt, heb ik ook een optie in het recept toegevoegd.
Hoewel het misschien een beetje afwijkt van het oorspronkelijke recept, kan een veganistische versie worden gemaakt en is het ook heerlijk - zie de opmerking in het recept.

Hortus Cuisine

Orange Szechuan Yoghurt "Budino" (Italiaanse pudding)
Maakt er 4

ingrediënten

Voor de Budino (zie opmerking om deze veganistisch te maken hieronder)

½ kopje geblancheerde amandelen, plus 1 kopje gefilterd water
½ kopje volvette biologische vanille yoghurt *
½ kopje kefir (of slagroom voor een meer weelderig resultaat)
½ kop slagroom (of kokosmelk)
2 bloedsinaasappelen, gerijpt, daarna geschild met een mes
1 theelepel vanille-extract
1 eetlepel rozenwater (oranjebloesemwater)
½ theelepel wilde Szechuan-peper
Optioneel: 2 of 3 eetlepels milde honing, zoals acacia of oranjebloesemhoning
2 afgestreken theelepels agar-agar poeder

* Over de yoghurt: veel soorten vanilleyoghurt worden gevuld met glucosestroop, geraffineerde suikers en allerlei soorten chemicaliën. Kies biologische yoghurt (op dit punt blijf ik standvastig) en lees het etiket. Het moet echte vanille bevatten en worden gezoet met biologische bruine suiker.

Voor de chocolade

50 g witte chocolade
¼ theelepel wilde Szechuan-peper, gemalen in een vijzel
2 eetlepels gemalen bittere amandelen of amaretto-koekjes

Instructions

  1. Meng de amandelen met het water, zodat je een dikke pasta verkrijgt. Voeg de yoghurt, kefir, het vlees en de schil van de sinaasappels, vanille, rose of oranje water en peper toe. Meng tot heel zacht.
  2. Los de agar op in een kleine pot met 3 eetlepels water en zet de brander op laag. Zodra het begint te borrelen (ongeveer een minuut) voeg je ½ kopje meer water toe. Kook de agar zachtjes gedurende 5 minuten. De zeewiergeur zou milder moeten worden aangezien het kookt. Als het te snel gels, voeg dan meer water toe, maar er zal een laag gelatine aan de pot blijven kleven, dus maak je daar niet al te veel zorgen over.
  3. Voeg de agar na het toevoegen aan het gemengde mengsel toe en meng opnieuw goed.
  4. Verdeel het mengsel gelijkmatig over 4 kleine mallen en bewaar in de koelkast tot het volledig ingevroren is, ongeveer 2-3 uur.
  5. Als je klaar bent om te serveren, smelt je de chocolade over een bain-marie. Voeg de peper en gemalen amandelen toe (of, nog beter, amaretto) en meng goed.
  6. Maak de budini open door ze om te draaien op borden en eindig met de gesmolten chocolade, enkele geroosterde amandelen en verkruimelde amaretti.

Hortus Cuisine

Maak het veganistisch: deze pudding is ook heerlijk in een veganistische versie. Gebruik vanillesoeyoghurt in plaats van gewone yoghurt en vervang de kefir door kokosmelk. Als u zoetstof wilt toevoegen, gebruik dan gewone bruine suiker in plaats van de honing. Wat de witte chocolade betreft, er zijn veel soorten veganistische witte chocolade verkrijgbaar, vaak in natuurvoedingswinkels. Wat betreft de amaretti, sla ze over, maar voeg een beetje bitter amandelextract aan de chocolade toe.

Een opmerking over de Szechuan-paprika: deze die ik gebruik is wilde Szechuan-peper, die meer vers en citroenachtig smaakt dan gewone Szechuan-peper. Als je het niet kunt vinden, ben ik er zeker van dat reguliere Szechuan het goed zal doen. In afwezigheid van beide

.

probeer roze peperkorrels, gemalen met een vijzel en stamper. Ernstig.

Een opmerking over de agar-agar: ik moet hier eerlijk zijn en zeggen dat de textuur aanzienlijk beter is met gewone gelatine, als je daar geen probleem mee hebt. Agar geeft de puddingen meer een geleiachtige consistentie, en de puddingen laten een beetje water vrij - niets om je zorgen over te maken, gooi het gewoon weg.
Andere opties voor verdikking zouden kudzu-zetmeel zijn (wat ongeveer $ 10 is voor een 2-ounce-pakket hier in orde). Als je nog een andere slimme methode hebt om dit aan te pakken, laat het me weten.

Heb je ooit peper in een zoete bereiding gebruikt? En wat vind je van deze villa's? Als je de kans hebt, bezoek dan. Het is een zicht waard de extra reis.

Hortus Cuisine

Valentina is een 25-jarige Italiaanse ex-grafisch ontwerper die, net als veel andere ontwerpers, verleid werd door voedselfotografie. Ze runt hortuscuisine.com, een blog waarin ze Italiaanse natuurlijke, vegetarische recepten uit het Italiaanse platteland deelt. Ze houdt van groene thee, haat cilantro en beschouwt handgemaakte pasta als een vorm van kunst. Volg mee op Instagram @HortusCuisine.