Alle albums van Taylor Swift zijn gerangschikt

 
Anonim

door Tim Chan 3 maanden geleden

Foto: Christopher Polk / TAS18 / Getty Images.

Na een reeks opbouwende en industriële speculaties eindigde het wachten op een nieuw album van Taylor Swift in november 2017, toen de phe-pop-superster haar zesde album, Reputation, uitbracht.

Het is drie jaar geleden dat Swift het enorm succesvolle 1989 ontketende, dat debuteerde op nummer 1 over de hele wereld en een veel gehypte Grammy Award won voor Album van het Jaar. Het album heeft sindsdien bijna 10 miljoen exemplaren wereldwijd verkocht.

Foto: Stuart Milligan / Newspix / REX / Shutterstock

Met 102 miljoen Instagram-volgers, 85+ miljoen op Twitter en een bijna alomtegenwoordige media-aanwezigheid, is het moeilijk te geloven dat Swift net iets meer dan 10 jaar geleden debuteerde met haar eerste album. In die korte tijd heeft ze zichzelf gecementeerd als een van de grootste verkopende acts ter wereld (drie van haar albums hebben elk in de eerste week van release meer dan een miljoen exemplaren verkocht), om nog maar te zwijgen van een enorme toer en radio-nietje.

Met " Reputation als haar zesde release, kijkt SPY terug om te zien hoe Swift's eerste vijf studioalbums zich opstapelen.

5. Taylor Swift

Foto: Amazon

Dit titelloze debuutalbum introduceerde de wereld bij een Nashville-meisje (hoewel Swift oorspronkelijk uit Pennsylvania kwam) die zong over liefdesverdriet, verlangen en de alledaagse ervaringen van het leven op de middelbare school. Swift was afwisselend stil en openhartig, met haar openhartige teksten die haar als een songwriter plaatsten die niet politiek was maar toch veel te zeggen had. Het album werd onmiddellijk omarmd door zowel fans als radio, en hoewel het overwegend country-tinged was, was er net genoeg in haar melodieën en songteksten om ook enkele reguliere fans te winnen.

KEY TRACKS : Tim McGraw, Teardrops On My Guitar, Should've Said No, Our Song

Taylor Swif t, $ 10 bij Amazon

4. Spreek nu

Foto: Amazon

Speak Now debuteerde op nummer 1 van de Amerikaanse Billboard 200-hitlijst, en de eerste weeksverkoop van 1.04 miljoen exemplaren was het op een na grootste debuut ooit in de geschiedenis voor een vrouwelijke artiest, een prestatie die Swift later zelf zou overtreffen. Swift schreef alle nummers zelf op het album, zonder de hulp van eventuele co-auteurs. Hoewel de muziek nog steeds stevig geworteld was in het land, begon de muziek zich uit te breiden tot popregio, terwijl critici de tekst prezen omdat ze scherper en beslissend waren. Interessant genoeg was Speak Now ook het eerste album waar fans de songteksten begonnen te koppelen van enkele van de liedjes aan de Hollywood-sterren waarvan Swift naar verluidt dateerde.

KEY TRACKS : Terug naar december (naar verluidt over Taylor Lautner), Dear John (gespeculeerd om over John Mayer te gaan), Mean, Haunted

Nu spreken, $ 11 bij Amazon

MEER: Het verkrinkbaar team van Taylor Swift: waar nu alle 15 oorspronkelijke leden staan

3. Onverschrokken

Foto: Amazon

Fearless was het tweede studio-album van Swift, maar het luidde het eerste teken in dat de jonge blonde tiener met krullen nog moest blijven. Het nummer "Love Story" werd een enorme hit, die niet alleen over landradio naar pop ging, maar ook internationaal overstak. Het album won ook Album of the Year op de Grammy's 2010, waarbij zowel Beyoncé als Lady Gaga werden verslagen.

Swift, die toen 18 was, werd overal een held voor tienermeisjes, met haar ode aan onbeantwoorde liefde, uiteenvallen en BFF's. Haar door Romeo & Juliet geïnspireerde beeldtaal uit die tijd maakte de zanger ook tot een model voor de mode, bekend als haar romantische jurken en zorgeloze stijl zoals ze was voor haar meezingbare teksten en liedjes.

KEY TRACKS : Love Story, You Belong With Me, White Horse, Vijftien, You're Not Sorry

Fearless, $ 9 bij Amazon

2. Rood

Foto: Amazon

In 2012 liet Swift haar spelen voor popoverheersing. Red zag de zanger samenwerken met mega-producer Max Martin (bekend van zijn werk met Britney Spears en de Backstreet Boys) en Shellback (die samengewerkt heeft met Avril Lavigne en Kesha). Het introduceerde ook een duet tussen Swift en een toen-op-komende zanger genaamd Ed Sheeran. De nummers waren net zo pakkend als ze gedenkwaardig waren, waardoor Red een afspeellijst is voor zowel vrouwenclubs als vrijgezellenfeesten.

Red debuteerde op nummer 1 van de Amerikaanse Billboard 200-hitlijst en werd het snelst verkochte album in meer dan een decennium. Misschien geïnspireerd door de albumkleur en -titel (Swift zei dat de kleur rood behandelde emoties "intense liefde, intense frustratie, jaloezie en verwarring overspant"), de zanger was sassier en overtuigender dan ooit, het leveren van ass-gierende refreinen, "praat met de hand-type verhalen en tientallen subtiele brandwonden (naar verluidt over Jake Gyllenhaal).

KEY TRACKS : We komen nooit meer samen, ik wist dat je problemen had, 22, alles is veranderd

Rood, $ 12 bij Amazon

MEER: Elke Shady Time dat Taylor Swift een beroemdheid in haar liedjes opsloot

1. 1989

Foto: Amazon

Het album hoorde de hele wereld over, 1989 is tot nu toe het magnum opus van Swift geweest. De ooit verkleinwoordige jonkvrouw in nood was volwassen en ontpopte zich tot een Wondervrouw die volledig verantwoordelijk was voor haar songwriting, haar carrière en haar liefdesleven. Embracing pop-rock, synth-pop, folk en zelfs elementen van electro en dance, 1989 was een agressieve parade van hit na hit. In totaal bracht Swift zeven singles van het album uit, waarvan er drie de nummer 1 bereikten.

1989 won de Grammy Award voor Album van het Jaar, waardoor Swift de eerste vrouw was die tweemaal de hoofdprijs won met haar eigen werk (de vorige overwinning was voor "Fearless"). Dit is ook het album dat Swift volledig naar de mainstream leek te stuwen en liefde (en squadron-leden) verdiende van iedereen van Lena Dunham en Cindy Crawford tot indie-rocker Ryan Adams (die zijn eigen track-by-track coveralbum uit 1989 uitbracht jaar later). Verder bewijs van Swift's coole factor: haar remix van de albumtrack, "Bad Blood", had een toenmalige underground-rapper genaamd Kendrick Lamar.

KEY TRACKS : Shake It Off, Blank Space, Bad Blood (remix), Wildest dreams, Out of the Woods

1989, $ 11, 50 bij Amazon

Dit verhaal is oorspronkelijk gepubliceerd op Spy.com. Dit is e-commerce inhoud. Als u iets koopt door op een link in dit artikel te klikken, ontvangen we mogelijk een kleine commissie van de verkoop.