7 rare dingen die u zich kunt schuldig maken aan PMS

 
Anonim

door Ashley Oerman, Women's Health 4 jaar geleden

Foto via HBO

Als je op veel vrouwen lijkt, maakt je menstruatie graag een entree. Zelfs voordat die heerlijke tijd van de maand aanbreekt, kan je lichaam een ​​welkomstparade ter ere van hem brengen - ook wel bekend als PMS. Dit omvat meestal de gebruikelijke verdachten zoals krampen, een opgeblazen gevoel en hoofdpijn. Perfect. Maar hoe zit het met die andere rare symptomen die je op dit punt in je cyclus voelt?

Het meeste onderzoek suggereert dat de piek en daling van de hormonen oestrogeen en progesteron tijdens dagen 21 tot 28 van je cyclus (ook bekend als de week voor je menstruatie), de vervelende fysieke symptomen kan veroorzaken die we kennen en verachten, samen met enkele andere willekeurige, ob-gyn Alyssa Dweck, MD, co-auteur van V is voor Vagina. Plus, sommige onderzoekers veronderstellen dat de hormonale achtbaan zelfs neurotransmitters in je hersenen kan beïnvloeden, wat je spacey, emotionele zelf op dit moment zou kunnen verklaren.

Volledige openbaarmaking: onderzoekers moeten nog de precieze redenen ontdekken waarom veel van deze symptomen optreden, aldus Dweck. Toch is het handig om te weten dat je misschien PMS de schuld kunt geven van deze pijnen voordat je voet neemt in het kantoor van je dokter. We spraken met enkele experts over de vreemde symptomen die verband houden met die tijd van de maand:

1. Je bent onhandiger dan normaal

Hoewel de reden achter toegenomen onhandigheid rond de tijd van je menstruatie nog steeds een mysterie is, wordt dit vaak gemeld bij gynaecologen, zegt Mary Jane Minkin, MD, klinisch professor in de verloskunde en gynaecologie aan de Yale School of Medicine. De hypothese is dat hoge oestrogeenspiegels je lever ertoe aanzet hormonen te maken die de nieren aantasten en vochtretentie in je lichaam en mogelijk je hersenen veroorzaken, waardoor het moeilijk voor je zou kunnen worden om je evenwicht te bewaren, zegt ze.

2. Slapen is makkelijker gezegd dan gedaan

Wanneer de oestrogeen- en progesteronspiegels dalen in de dagen vóór je menstruatie, kun je hete en slapeloze nachten ervaren (niet op een goede manier), zegt Minkin. Dit komt omdat lage oestrogeenspiegels ervoor kunnen zorgen dat u tijdens het slapen erg warm wordt. Tegelijkertijd kan een dip in progesteron, die sederende eigenschappen heeft, het ook moeilijk maken om wat shuteye te krijgen, zegt ze. Dit is vergelijkbaar met wat vrouwen door de menopauze ervaren.

3. Een Bikini Wax krijgen kan net zo goed de geboorte van een kind zijn

Als je ooit iets over waxen hebt gelezen, weet je waarschijnlijk dat de optimale tijd om je afspraak te plannen op elk gewenst moment is dan de week ervoor of tijdens je menstruatie. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat pijnreceptoren actiever zijn in deze periode in je cyclus, zegt Minkin. Hoewel wetenschappers niet weten wat receptoren ertoe aanzet actiever te zijn, is het een goed idee om de salon in elk tijdsbestek te vermijden, zegt ze.

4. Dingen zijn een beetje ongemakkelijk onder dek

Als je de neiging hebt om jeuk te voelen, te branden en de andere gebruikelijke tekenen van een schimmelinfectie in de tijd voorafgaand aan je menstruatie, kan je cyclus de schuld geven, zegt Grace Lau, MD, een assistent-professor verloskunde en gynaecologie aan de universiteit van New York University. Langone Medical Center. Hoewel geen enkele studie het heeft bewezen, is het mogelijk dat hormonale veranderingen je meer vatbaar maken voor overgroei van gist, zegt ze.

5. Alle Sudden, Everything Sucks

Als je niet de diagnose depressie krijgt maar je echt rot voelt voordat het tijd is om de tampons uit te breken, kan dit ook veroorzaakt worden door de fluctuatie in neurotransmitters zoals serotonine, zegt Minkin. Wetenschappers zijn nog steeds op zoek naar de redenen waarom sommige mensen zich depressief voelen in de dagen voorafgaand aan hun menstruatie, maar ze hebben ontdekt dat vrouwen gediagnosticeerd met premenstruele dysfore stoornis, een ernstige vorm van PMS die het dagelijks leven verstoort, goed hebben gereageerd op het nemen van anti -depressanten bevatten serotonine, zegt Minkin.

6. Chips en ijs lijken op een goed uitgebalanceerde maaltijd

Heb je je ooit afgevraagd waarom je een zak chips in de koelkast wilt gooien, achter een glas ijs aanzit en dan naar de kalender kijkt en je realiseert dat je menstruatie om de hoek is? Misschien ben je ergens mee bezig. "Niemand weet precies waarom, maar veel patiënten vertellen over hunkeren naar suiker en zout voor hun menstruatie", zegt Minkin. Maar probeer die hunkering in toom te houden, omdat snacken op zout je nog meer water kan vasthouden en het eten van suikerachtige lekkernijen kan leiden tot een suikercrash en slaperigheid, zegt ze.

7. Focussen op je werk is een taak op zich

Ken je die momenten waarbij het meer moeite kost om je te concentreren op wat je doet dan het echt te doen? Ja, daar geweest. Als dit je elke maand op hetzelfde moment blijft overkomen, kan je cyclus rotzooien met je neurotransmitters, en op zijn beurt je vermogen om je te richten op iets dat langer is dan de lengte van een gif, zegt Dweck.

Als je denkt dat je een willekeurig PMS-effect hebt, evalueer je lichaam dan dagelijks gedurende twee tot drie maanden op dit gevoel of symptoom, zegt Minkin. Als het in de week vóór je menstruatie steeds weer verschijnt, wil je misschien met je arts praten voor haar beste aanbevelingen om het te behandelen, zegt ze.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Women's Health.

MEER Van Women's Health:

13 Strijd om een ​​vagina te hebben
18 voedingsmiddelen die PMS bestrijden
10 manieren om PMS-symptomen te verlichten